Informatii, descriere Laos

Info - Laos

Descriere

Lipsa influentei straine ofera calatorului o imagine de neegalat a vietii din sud-vestul Asiei. Din campiile fertile ale vaii Mekong pana la inaltimile muntoase Annamite, calatorii care au ajuns in Laos sunt de acord ca aceasta tara este cea mai memorabila experienta din sud-estul Asiei.

Asezat in inima Indochinei, Laos se invecineaza cu Thailanda, Cambodgia, Vietnam, China si Myanmar si este o tara exotica, frumoasa si primitoare.
Turistii gasesc aici taramuri pline de liniste, ramase neschimbate inca din vremuri stravechi. In Laos vei descoperi Luang Prabang, capitala spirituala a tarii, unde in fiecare dimineata la rasaritul soarelui se ofera ofrande sutelor de calugari in robe portocalii. Vei avea sansa sa vezi strazile linistite din Vientiane si sa intalnesti reprezentati ai minoritatilor etnice.
Aproape jumatate din aceasta tara muntoasa este acoperita de paduri, conferindu-i un cadru natural deosebit. Vei putea lasa lumea moderna in urma si vei putea pleca in explorarea crestelor splendide ale lantului muntos Annamite, vei putea face o plimbare pe Mekong, vei putea admira cascade spectaculoase si pesteri calcaroase unice in lume.
In Luang Prabang temple precum Wat Xieng Thong, Wat Mai (templul renumit pentru basoreliefurile sale), Wat That, Wat Sinun si Wat Aham, stralucesc in lumina soarelui. Palatul Regal si Muzeul National sunt doua obiective care nu trebuie sa lipseasa din vizitarea capitalei spirituale a tarii. Wat Chompet este colina de unde vei putea admira panorama orasului, la apusul soarelui.
Capitala Vientiane este renumita pentru Wat Sisaket cu miile sale de reprezentari ale lui Buddha, Wat Prakeo, Wat Simuang, Monumentul That Luang, Arcul de Triumf, Monumentul Patouxai si Talat Sao sau piata de dimineata. Circuitul trebuie completat cu o vizita la cascadele Tad Fane si pe plantatiile de ceai si cafea de pe platoul Bolaven. O alta atractie care cu siguranta te va uimi este Wat Phou, un templu pre-angkorian, aflat in patrimoniu UNESCO.
Fast Facts

Nume: Republica Populara Democratica Lao
Capitala: Vientiane
Asezare: Stat fara iesire la mare, in sud - estul Asiei, intre Thailanda si Vietnam
Moneda: Kip - LAK
Fus orar: UTC +7

Populatia Laos

Laos are o populatie de 6.521.998 locuitori. Printre principalele grupuri etnice se numara lao-lum care alcatuieste peste jumatate din populatie(54,6%), grupul lao-tai(Thai 3,8%, Phu Tai 3,3%, Lue 2,2%), lao-theung/Mon-Khmer, descendentii populatiei originare a regiunii, si grupul lao-sung, cuprinzandu-i pe Hmong(8%) si Man. Limba oficiala este lao dar se vorbeste si franceza, engleza si vietnameza. Religiile sunt: budismul si credintele populare. Exista o minoritate crestina.

Geografia Laos

Relieful

Fluviul Mekong

Relieful din Laos este alcatuit mai mult din munti, mai ales in nord, cel mai inalt varf fiind Phu Bia (2818 m). Relieful muntos cuprinde 2 sectoare: platourile inalte din nord(Luang-Prabang, Trannih) si Cordiliera Anamitica in sud. Platourile inalte din nord sunt intens fragmentate de chei si defileuri sapate de diverse fluvii. Aici se afla si cel mai inalt varf din tara, Phu Bia (2818 m). Alte varfuri montane de peste 2000 m sunt Phu Muang(2300 m) si Phu Poi(2258 m). Cordiliera Anamitica, cu inaltimi de peste 2000 m(Rao Co-2286 m) la granita cu Vietnam, coboara treptat spre valea larga a Mekongului, care formeaza pe o mare portiune granita de vest cu Thailanda. În partea sudica, relieful este putin inalt, corespunzator campiei aluvionare a Mekongului.

Vegetatia Laos

Padurile tropicale acopera mai mult de jumatate din suprafata totala a teritoriului. Acestea sunt o prelungire a vegetatiei din regiunea Kampuchia, in timp ce padurile din regiunile montane nordice, formate din prerii intercalate cu desisuri, se aseamana cu vegetatia din centrul Vietnamului. În Laos creste o vegetatie formata din arbori de bambus, liane, stuf si palmieri.

Fauna Laos

Fauna este formata din pantere si un numari mic de tigri, elefanti asiatici si leoparzi. Elefantul a fost si este un simbol al regalitatii laotiene, si a fost prezent pe steagul Regatului Laos pana in 1975, dar, de-a lungul vremii, a fost domesticit si folosit ca animal de povara. O rasa autohtona de bivol de apa este folosita ca animal de tractiune. Speciile de reptile tipice sunt cobra, geko, katuali si crocodili siamezi. Exista numeroase specii de pasari, pesti, amfibieni si insecte.

Clima Laos

Clima este tropical-musonica, cu trei sezoane principale. Sezonul ploios tine din mai pana in octombrie si este caracterizat de precipitatii ce variaza intre 1270 si 2290 mm. Sezonul rece si uscat tine din noiembrie pana in februarie, iar cel cald si uscat din martie pana in aprilie, in timpul caruia temperaturile pot atinge 40°C! Umiditatea este mare tot timpul anului, chiar si in timpul sezonului secetos. Temperaturile medii zilnice la Vientiane variaza in ianuarie intre 14-28°C(fiind cea mai rece luna din an), iar in aprilie intre 23-34°C(cea mai calda luna).

Turism: Templu Budist

Laos are o economie centralizata, bazata in primul rand pe agricultura, principalele culturi fiind orezul(2 recolte pe an si ocupa 2/3 din suprafata cultivata, cu o productie in crestere, ceea ce satisface consumul intern), cartofii, trestia de zahar, porumbul, maniocul, cafeaua, macul, ananasul, citricele, bananele(in ultima vreme a trecut printr-un proces de privatizare, este principala activitate practicata de populatia activa(4/5 din populatia activa), dar contribuie cu doar 2/5 din PIB) si pe ajutor international. Ramane inca o tara saraca, in ciuda unei cresteri economice anuale de 6%(intre anii 1988-2007), si a unor valori reduse ale inflatiei(5%) si ale somajului(2,4%). Laos este pe locul 3 in lume la cultivarea ilegala a opiului(cca 140 t/an). Resursele de subsol(gips, minereuri de fer, huila, staniu, aur) sunt practic nevalorificate, cu exceptia aurului si a gipsului. Resursele forestiere contribuie cu 1/3 la valoarea exporturilor. Laos exporta energie electrica catre Thailanda, produsa in hidrocentrale. Industria este slab dezvoltata(cu toate ca in ultimii 20 de ani s-a dezvoltat continuu). Laos are o retea de transporturi foarte deficitara, cu drumuri rutiere rudimentare si aproape fara cai ferate, insa transporturile fluviale sunt dezvoltate. Laos are o datorie externa apreciabila, principalii parteneri economici fiind Thailanda, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Republica Populara Chineza. Turismul este o ramura economica in dezvoltare, veniturile sale au crescut fata de anii precedenti, iar numarul turistilor a crescut de la cca 236.000 in anul 2004 la 1.876.000 in 2010 si la 3.330.072 in 2012.

Patrimoniu mondial UNESCO Laos

Pana in anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 2 obiective din aceasta tara.

Recomandari

urca pe Muntele Phousi pentru cea mai frumoasa panorama a orasului Luang Prabang fa un tur panoramic al orasului Vientiane viziteaza Wat Mai, cel mai frumos templu din Luang Prabang nu rata o excursie la Cascadele Kuang Si fa o plimbare cu barca pe Mekong pana la Pesterile Pak Ou viziteaza Platoul Boloven, cu spectaculoasele cascade Tad Lo, Tad Suong sau viziteaza Templul Wat Phou, inscris in Patrimoniul UNESCO participa la o lectie de gatit si savureaza preparatele traditionale laotiene fa o excursie in zona rurala a regiunii Champassak

La ce sa te astepti in Laos

Nu trebuie sa te surprinda calmul si ritmul lent pe care si le-au insusit laotienii, pentru ca ei chiar nu gasesc nici un motiv pentru care ar trebui sa fie agitati sau grabiti. Desi tara lor este una saraca, sunt foarte optimisti si increzatori in viitorul care se deschide in fata generatiilor tinere si par a fi chiar fericiti cu ceea ce au. Cu toate acestea turismul a luat un avant considerabil in ultimul timp, fiind oferite turistilor conditii uimitoare de cazare si de petrecere a timpului liber. Design-ul si facilitatile resorturilor de aici sunt la cele mai ridicate standarde si ofera tot ceea ce ai putea gasi si intr-o tara dezvoltata.