Informatii, descriere Cambodgia

Info - Cambodgia

Descriere

Cambodgia este extrema, vibranta, fascinanta si incredibil de spirituala, este locul unde reinvie cultura khmera, spatiul atemporal unde ai revelatia ridicarii si caderii dinastiilor...

Cambodgia are o mostenire fabuloasa, este un taram salbatic si neexplorat, cu oameni care, desi saraci, nu au uitat sa zambeasca.
Aici se afla complexul de temple Angkor, cea mai mare constructie religioasa de pe Planeta si, probabil, cea mai misterioasa. Este o lume a rafinamentului absolut, a artei in stare pura, un spatiu in care trebuie sa fiti initiat.
Istoria cumplita a ultimelor decenii, tragedia poporului cambodgian, milioanele de crime infaptuite de regimul lui Pol Pot, razboiul civil si prezenta khmerilor rosii au facut ca aceasta tara sa fie practic stearsa de pe ofertele agentiilor turistice. Nimic mai regretabil, caci arhitectural, artistic si cultural, nici o alta tara sud - asiatica nu poate concura cu Cambodgia.
Cautatorii de aventuri vor fi incantati de tinutul salbatic al Cambodgiei, de uimitorul decor natural, de triburile si cultura acestui popor. Aici poti veni sa faci trekking, mountain biking, plaja si sporturi nautice, sau pur si simplu sa explorezi. Cambodgia ramane o tara exotica cu temple si jungla, cu rauri ce curg in sens invers, cu minuni arhitecturale ce merita cu siguranta cunoscute.
Cambodgia reprezinta o poarta de intrare spre un tinut exotic si provocator cu temple pierdute, plantatii de orez, sate micute, dar si plaje care abia asteapta sa fie explorate.
Fast Facts

Nume: Regatul Cambodgiei
Capitala: Phnom Penh
Asezare: Stat in sud - estul Asiei, la Golful Thailandei, intre Thailanda, Laos si Vietnam
Moneda: Riel - KHR
Fus orar: UTC +7

Populatia Cambodgiei

Populatia tarii este 13,327,000 de locuitori. Cea mai mare parte a populatiei apartine grupului etnic khmer. Minoritatile cele mai importante sunt chinezii(6,4%)si vietnamezii(3,6%). Limba oficiala este khmera dar se vorbeste des si franceza. Religia oficiala este budismul hinayana 84,7%, apoi urmeaza urmatoarele religii: culte populare chinezesti 4,7%, culte traditionale 4,3%, crestinism 1,1%.

Populatia este mai densa in partea centrala(60-100 loc./km patrat) si pe litoral(50-60 loc./km patrat) si mult mai rara in N si NE(1-5 loc./km patrat).

Natalitate de 25,5 la mie si mortalitatea de 8,2 la mie. Speranta de viata la nastere este de 60 de ani pentru barbati si 65 de ani pentru femei.

Principalele orase:

Phnom Penh 1,5 milioane

Preah Sihanouk 209 de mii

Battambang 124,3 de mii

Siemreab 83,7 de mii

Prey Veng 14,9 de mii

Economia Cambodgiei

Industriile principale ale Cambodgiei sunt industria textila si cea turistica. In 2005, s-au descoperit depozite de petrol si gaze naturale in apele teritoriale ale Cambodgiei, si odata ce ar incepe extractia comerciala in 2009 sau in prima parte a anului 2010, veniturile petroliere i-ar putea afecta in mod profund economia. In 1999, primul an de pace din ultimi 30 de ani, guvernul a inregistrat progrese in cazul reformelor economice. SUA si Cambodgia au semnat un Acord Bilateral Textil care garanta Cambodgiei o anumita cantitate de exporturi catre SUA. Din 2001 pana in 2004, economia a avut o rata de crestere de 6,4%. Economia cambodgiana are insa nevoie de sprijin, in conditiile in care 50% din populatie este sub 21 de ani, fiind localizata in zonele rurale. Majoritatea satelor cambodgiene nu au nici macar infrastructura de baza.

Sectoare economice: agricultura:35%; industrie:30%; servicii: 35%

Rata somajului este de 2,5%. Forta activa de 7 milioane.

Produse exportate: haine, lemn, cauciuc, orez, peste, tutun, incaltaminte.

Bucataria Cambodgiana

In 2006, turistii straini au depasit 1,7 milioane iar in 2007 au fost 2,1 milioane. Venituri de 963 mil.$. Turisti vin aici pentru a vizita palatele si templele budiste, Cambodgia devenind o importanta tara turistica. Turismul aduce o mare contributie la economia acestui stat. Cambodgia a devenit cea mai importanta tara turistica din Asia de sud-est. Turisti viziteaza si capitala statului, Phnom Penh, unde la inceputul lunii noiembrie, au loc mari serbari nautice si celebrele temple din jungla de la Angkor. Coasta sudica, cu statiuni balneomaritime(cea mai cunoscuta fiind Preah Sihanouk) si climaterice(Kirirom, Kampot, Bokor s.a.). Patrimoniu UNESCO: Parcul arheologic Angkor(1992).

Geografia Cambodgiana

Relieful

Predomina campiile; Muntii Dangrek se intind de-a lungul granitei de nord.

Hidrografia Cambodgiana

Este situata in mare parte in bazinul fluviului Mekong; cel mai intins lac, Tonle Sap, este situat in vest.

Patrimoniu mondial UNESCO

Pana in anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 2 obiective din aceasta tara

Recomandari

admira minunatele privelisti ale Phnom Penh-ului din varful templului Wat Phnom nu rata un tur pe Lacul Tonle Sap si viziteaza incredibilele case pe piloni din satucurile “plutitoare” (ex: Kompong Pleuk) fa o plimbare pe plajele din Sihanoukville sau din Kep mergi la Angkor Village pentru cina si dans Apsara exploreaza Templul Ta Prohm, locul unde Angelina Jolie a filmat pelicula “Tomb Raider” opreste-te pe drumurile dintre temple la magazinele satesti ce fabrica si vand zahar de palmier. Incearca gustul si cumpara din produsele locale; poti asista si la modul de fabricare a zaharului viziteaza Muzeul Genocidului Tuol Sleng si Campiile Mortii din Phnom Penh pentru o istorie reala a Cambodgiei relaxeaza-te pe plajele din Sihanoukville nu rata o excursie la Templul Banteay Srei fa o plimbare cu Trenul de Bambus in Battambang

La ce sa te astepti in Cambodgia

Spre deosebire de Vietnam, in Cambogia se vorbeste limba engleza foarte bine. Comerciantii sunt usor agasanti, mai ales ca stiu sa vorbeasca cu tine si se tin scai cu explicatiile si rugamintile, mai ales in complexul Angkor. Fiti politicosi si calmi si refuzati-i cu fermitate, daca ii ignorati, considera ca au sanse. Nu sunt deloc agresivi, doar insistenti, iar calmul budist si optimismul si zambetul cu care te abordeaza sunt imbatabile. La temple sau alte cladiri religioase nu sunt acceptate umerii si genunchii goi si trebuie abordata o tinuta in concordanta cu aceasta cerinta. De acest lucru trebuie tinut cont si in institutiile oficiale (ambasade, muzee, institutii de stat) cat si daca esti invitat acasa la un localnic.