7 Ani
Home » Vietnam » Viza & Tips

Viza Vietnam

Conditii de intrare si regimul de sedere

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Vietnam. Aceasta poate fi obtinuta la Ambasada R.S. Vietnam la Bucuresti. Autoritatile vietnameze pot refuza intrarea turistilor pe teritorul Vietnamului daca valabilitatea pasaportului este mai mica de 6 luni.
Viza turistica de scurta sedere este eliberata pentru o perioada de 15 zile direct de catre Sectia Consulara din cadrul Ambasadei Vietnamului la Bucuresti.
Atentie ! Perioada de valabilitate a vizei turistice nu poate fi extinsa in Vietnam.
Daca doriti sa calatoriti in Vietnam pentru o perioada mai mare de 15 de zile, trebuie sa informati Ambasada R.S. Vietnam la Bucuresti asupra acestui fapt, in vederea obtinerii detaliilor necesare privind eliberarea vizei pentru perioada solicitata, in concordanta cu scopul calatoriei.
Pentru calatoriile efectuate in scop de afaceri sau in alte scopuri (pentru o perioada mai mare de 15 zile) este necesar avizul Departamentului de Imigrari al R.S.Vietnam, care transmite electronic aprobarea de viza solicitantilor. In acest caz, viza se aplica pe pasaport odata cu intrarea pe aeroportul din Vietnam,  nefiind imperios necesara solicitarea  la Ambasada Vietnamului din Bucuresti.
Vizele din aceste categorii nu pot fi eliberate decat pe aeroporturile internationale ale Vietnamului, nu si la frontierele terestre sau in porturi.
Vizele in scop de afaceri sau alte scopuri se pot prelungi in Vietnam.
Pentru detalii suplimentare referitoare la taxele de vize si ale permiselor de sedere temporara aplicabile incepand cu 01 ianuarie 2013, MAE recomanda consultarea tabelului cu taxe pentru vize.
Pentru verificarea conditiilor specifice de intrare prevazute de legislatia nationala vietnameza, modificarile ce pot interveni, cuantumul minim al sumelor ce trebuie detinute pe categorii de vize, regimul asigurarilor medicale si alte detalii necesare obtinerii diferitelor categorii de vize, MAE recomanda consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile vietnameze:
-Ambasada R.S. Vietnam la Bucuresti  www.vietnamembassy-romania.org/en;
-Ministerul Afacerilor Externe al R.S. Vietnam  www.mofa.gov.vn;
-Departamentul Imigrari al R.S.Vietnam www.vnimm.gov.vn.
In cazul pierderii pasaportului sau a depasirii dreptului de sedere, este necesara obtinerea unei noi vize, fapt care necesita o perioada de pana la cinci zile.
Calatorii in interiorul tarii

In Vietnam exista incarcaturi explozive (mine, grenade, proiectile) ramase neexplodate, in special de-a lungul granitei cu Laos. Inainte de a calatori in aceste regiuni, este indicata solicitarea de informatii suplimentare de la agentia de turism.
Trebuie evitata acceptarea de bauturi alcoolice sau racoritoare oferite de necunoscuti, in special in baruri.
Siguranta maritima: au fost inregistrate cazuri de atacuri asupra vapoarelor si vaselor de agrement aflate in apele vietnameze. Marinarii sunt sfatuiti sa manifeste vigilenta deosebita si sa raporteze cazurile autoritatilor.

Siguranta feroviara: calatoria cu trenul este considerata destul de sigura, fiind inregistrat un singur accident de tren, in anul 2004.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor, trebuie apelat numarul de urgenta al politiei: 113.

Se recomanda, de asemenea, sesizarea Ambasadei Romaniei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.

Legislatia locala referitoare la detinerea si/sau utilizarea de droguri

Trebuie evitata orice implicare in privinta drogurilor. Traficul sau detinerea de droguri poate duce la pedepse de lunga durata de inchisoare, sau chiar la pedeapsa cu moartea. Aceleasi pedepse se aplica si pentru alte infractiuni, precum hartuirea sexuala, viol sau frauda fiscala. Sistemul legal nu este foarte bine dezvoltat, iar conditiile de viata din inchisori sunt foarte precare.

Atentie !

  • Strainilor nu le este permis sa invite in camerele de hotel persoane vietnameze.
  • Fotografierea de / langa amplasamente militare este strict interzisa.

Sistemul medical

Se recomanda incheierea unei asigurari de medicale inainte de inceperea calatoriei, cu verificarea clauzelor stipulate in polita de asigurare. Este indicat ca aceasta sa fie cat mai complexa, pentru a acoperi toate riscurile care ar putea sa apara pe durata calatoriei. Nu exista obligativitatea vaccinarii la intrarea in Vietnam pentru nici un fel de boala. Turistilor care vin in aceasta tara li se recomanda totusi sa consulte un medic inainte de a calatori, in legatura cu posibila imunizare impotriva unor boli tropicale. In cazul cand au nevoie de asistenta medicala sau stomatologica in conditii de urgenta, turistii romani sunt sfatuiti sa se adreseze in primul rand receptiei hotelului unde sunt cazati, care poate contacta serviciul de ambulanta sau ii poate dirija spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.

Cazurile de febra hemoragica s-au dublat in anul 2006 in sudul Vietnamului. Intrucat nu exista vaccin impotriva bolii, trebuie evitate intepaturile tantarilor. Fenomenul se manifesta in special in Delta Fluviului Mekong.

Malaria si febra japoneza sunt prezente in multe zone din Vietnam. Ambele maladii sunt transmise de tantari.

In Delta Mekong, febra tifoida poate fi considerata, de asemenea, o problema in atentie.

Incepand din anul 2004, numarul cazurilor de meningita a crescut, iar din anul 2006, cel al rubeolei.

Gripa aviara: R.S. Vietnam este una din tarile care a fost afectata grav de gripa aviara, fiind inregistrate pana in prezent 93 de cazuri, intre care  43 de decese. Riscurile de transmitere a virusului de la pasari la oameni este relativ mic, daca sunt respectate conditiile elementare de igiena si protectie. Nu trebuie consumate preparate cu carne de pasare sau produse avicole fara a fi bine tratate termic!

Conditii privind traficul auto

Standardele drumurilor si infrastructura sunt destul de slab dezvoltate, inclusiv pentru transportul public. Cumulate cu indiscipline in trafic, acestea cauzeaza multe accidente soldate cu raniri. Pietonii trebuie sa acorde o atentie sporita traversarii drumului. Taxiurile sunt un mijloc de calatorie destul de sigur, dar se recomanda convenirea costului transportului cu soferul, inainte de imbarcare.

Permisul de conducere

Cetatenii straini trebuie sa detina permis de conducere eliberat de Autoritatea Drumurilor din Hanoi sau Departamentul Lucrarilor Publice si Transportului, in Ho Chi Minh. Legea vietnameza impune folosirea caschetelor de protectie la deplasarea cu motorete pe drumurile importante. Este indicata purtarea acestora la toate deplasarile.

Reglementari vamale

Introducerea in Vietnam a drogurilor de orice natura este interzisa. Consumarea, posesia si vanzarea de droguri este aspru pedepsita de legea vietnameza. Sumele care depasesc limita a 5.000 USD trebuie declarate la intrarea in Vietnam.

Regimul medicamentelor

Nu sunt restrictii in privinta detinerii si transportului medicamentelor prescrise de medic, pentru folosinta personala si in cantitati care sa acopere perioada de sejur a turistului, cu exceptia celor psihotrope pentru care sunt impuse restrictii.

Utilizarea cartilor de credit

Cartile de credit au inceput sa fie din ce in ce mai mult acceptate, dar in cea mai mare parte in orase. Cetatenii straini pot schimba in valuta din moneda locala VND, dar numai in limita sumei de 500 USD.

Regimul animalelor de companie

Datorita numeroaselor modificari care pot avea loc in procesul privind regimul intrarii / iesirii animalelor de companie, ca urmare a problemelor pe care Vietnamul le-a avut cu gripa aviara, precum si neacceptarea acestora in unele hoteluri, se recomanda turistilor romani sa nu vina in Vietnam cu animale de companie.

Alte informatii generale

Oferirea de asistenta consulara in afara Hanoiului se face cu dificultate, avand in vedere distantele mari intre localitati si infrastructura precara a drumurilor. La cazarea in hotel se retine pasaportul, in vederea notificarii la politie. Este recomandata detinerea unei copii a acestuia, cu datele personale. Daca se are in vedere prezenta in Vietnam pentru o perioada mai mare de 30 de zile, este bine sa fie  notificata Ambasada Romaniei la Hanoi asupra acestui fapt.

Este recomandata detinerea unei sume de bani suficiente pentru intreaga perioada a calatoriei in Vietnam. Dolarii americani sunt preferati celorlalte valute. Se recomanda ca schimbul valutar sa fie efectuat numai la birouri autorizate.

 

Vezi circuitele din Vietnam

VietnamInfo utile

Ora locala

When To Go

Temperatura

Temperatura Vietnam

Precipitatii

Precipitatii Vietnam
Circuit
Cambodgia Laos Myanmar Thailanda Vietnam Eturia
 
Maldives Sejur Exotic Republica Dominicana