Informatii, descriere Thailanda

Info - Thailanda

Descriere

Thailanda te ispiteste gratie zambetului fermecator al femeilor thai, prin plajele paradisiace, prin palatele si templele sale budiste, prin ospitalitatea locuitorilor si mancarea cu arome unice.

Thailanda sau Tara Oamenilor Liberi este singurul stat din Asia de Sud-Est care nu a fost niciodata colonizat, un regat care nu si-a atacat niciodata vecinii si care a reusit sa-si conserve trecutul. De la muntii si junglele din nordul tarii, campiile verzi plantate cu orez din centru si pana la plajele stralucitoare, cu nisip fin, din sudul tarii si din insule, Thailanda este cu siguranta cea mai exotica atractie asiatica.
Arta culinara thailandeza, renumita in intreaga lume pentru bogatia si varietatea aromelor sale, te imbie pe strada, prin mirosurile condimentate emanate de numeroasele bucatarii ambulante. Thailanda are atat de multe locuri minunate, orase si statiuni turistice, incat vizitand-o, singurul regret pe care l-ai putea avea este acela ca nu ai suficient timp sa le vizitezi pe toate.

Fast Facts

Nume: Regatul Thailandei
Capitala: Bangkok
Asezare: Stat situat in sud - estul Asiei, marginit de Marea Andaman si Golful Thailandei
Moneda: Baht - THB
Fus orar: UTC +7

Etimologie

Cuvantul Thai inseamna „liber” in limba thailandeza. Este de asemenea numele poporului thailandez.

Thailanda mai este cunoscuta si ca Siam, care a fost denumirea oficiala a tarii pana in 23 iunie 1939, data la care a fost schimbata in Thailanda. in 1945 i s-a dat din nou denumirea de Siam, dar la 11 mai 1949 a revenit la denumirea de Thailanda. Unii locuitori, in special minoritatea chineza, continua sa foloseasca denumirea de Siam.

Istoria Thailandei.

Originea Thailandei este legata in mod traditional de scurta existenta a regatului fondat in 1238, dupa care, mai marele regat a luat fiinta la mijlocul secolului al XIV-lea. Cultura thailandeza a fost influentata, in cea mai mare parte, de China si India. Contactul cu diversele puteri europene a inceput in secolul al XVI-lea dar, in ciuda presiunii continue, Thailanda este singura tara din sud-estul Asiei care nu a fost niciodata ocupata de vreo putere europeana, totusi influenta vestului, inclusiv amenintarea cu forta, a condus la multe reforme in secolul al XIX-lea si concesii majore intereselor mercantile britanice (de aceea multi istorici includ Thailanda in „Imperiul Britanic neoficial”).

Revolutia din 1932, in mare masura fara varsare de sange, a condus la o monarhie constitutionala. Cunoscuta la inceput ca Siam, tara si-a schimbat denumirea prima data in Thailanda in 1939, si definitiv in 1949, dupa reintoarcerea la vechiul nume dupa al Doilea Razboi Mondial. in timpul conflictului, Thailanda a fost intr-o alianta dezavantajoasa cu Japonia; tragand invataminte din aceasta experienta a istoriei, Thailanda a devenit un aliat al SUA. Au urmat apoi o serie de lovituri de stat, dar tara a progresat catre democratie incepand cu anii 1980.

Calendarul oficial in Thailanda se bazeaza pe Era budista, care este cu 543 de ani inaintea calendarului vestic. De exemplu, anul 2000 al erei crestine, este acelasi cu anul 2543 din calendarul erei buddiste.

Pe 26 decembrie 2004, coasta vestica a Thailandei a fost devastata de un val tsunami de 10 metri inaltime, ce a urmat cutremurului din Oceanul Indian. Valul tsunami a provocat peste 5.000 de victime in Thailanda, jumatate dintre acestea fiind turisti.

Politica Thailandei

Constitutia prevede pentru rege puteri directe scazute, insa este protectorul budismului thai si un simbol al identitatii si unitatii nationale. Actualul monarh, Bhumibol Adulyadej, se bucura de un mare respect popular si autoritate morala, care este ocazional folosita in rezolvarea crizelor politice. seful guvernului este primul ministru, care este numit de rege dintre membrii camerei inferioare a parlamentului, de obicei liderul partidului care poate organiza o coalitie guvernamentala majoritara.

Parlamentul bicameral thailandez este Adunarea Nationala sau Rathasapha – รัฐสภา, care este formata din Camera Reprezentantilor (Sapha Phuthaen Ratsadon - สภาผู้แทนราษฎร) cu 500 de locuri si Senatul (Wuthisapha - วุฒิสภา) cu 200 de locuri. Membrii ambelor camere sunt alesi prin vot popular. Membrii Camerei Reprezentantilor sunt alesi pe o perioada de 4 ani, in timp ce senatorii pentru 6 ani. Organul suprem judiciar este Curtea Suprema sau Sandika - ศาลฎีกา, ale carei sedinte de judecata sunt stabilite de rege. Thailanda este membru activ al Asociatiei natiunilor din Asia de sud-est (ASEAN).

Religia Thailandei

Religia nationala a Thailandei este Budismul Theravada. Practicat de peste 90 % din thailandezi, este influent, semnificativ si deosebit de vizibil in existenta oamenilor de rand.

in ce priveste personificarea lui Buddha, thailandezii au creat un tip uman deosebit, care este considerat una dintre cele mai sugestive expresii ale artei asiatice. in ce priveste ornamentele, acestea au copiat caracterul luxuriant al vegetatiei tropicale. Contrar altor popoare budiste care au utilizat sculptura pentru a reprezenta legende ori mituri, ei au folosit aceasta arta numai pentru a-l personifica pe Buddha si pentru impodobirea monumentelor religioase.

in plus, in Thailanda reprezentarea Iluminatului este unica: prezentat adesea in starea de meditatie profunda, cu fata senina, familiara, cu un nimb, cu urechi alungite in jos sau marite, cu o urna (un semn pe frunte reprezentand al treilea ochi al viziunii spirituale) si cu ushinsha, o protuberanta craniala reprezentand cunoasterea.

Lacasele de cult se numesc wat. Pentru a intelege importanta wat-ului si influenta budismului in gandirea thailandeza este necesara intelegerea caracterului multifunctional al manastirilor si cat de folositoare le sunt oamenilor de rand. Familiile din zonele rurale se simt in nesiguranta la gandul de a-si tine bunurile de valoare in casa, prin urmare, il roaga pe staret sa le depoziteze la manastire. Wat-ul depoziteaza documente si artefacte cu semnificatie istorica, precum si numeroase reprezentari a lui Buddha, folosite pentru venerarea publica sau ca obiecte de meditatie.

Calatorii pot fi gazduiti peste noapte la manastiri, mai ales cand vin la diverse festivaluri; copiii trimisi la scoala la Bangkok le pot folosi pe post de camine, dat fiind ca parintii lor fac tot felul de donatii. Baietii ii ajuta pe calugari la treburile zilnice si se initiaza in tainele religiei budiste. Functiile statului (alegeri, recrutari) se exercita in cadrul manastirilor, iar unele servesc drept clinici.

Provincii: impartirea administrativa a Thailandei.

Thailanda este divizata in 75 de provincii (changwat, singular si plural, grupate in 5 grupe de provincii si Bangkok drept capitala. Fiecare provincie este impartita in mici districte – in 2000 erau 795 de districte (Amphoe), 81 subdistricte (King Amphoe) si 50 de districte ale Bangkokului (khet). Cu toate acestea, unele parti ale provinciilor invecinate cu Bangkok sunt considerate ca fiind parte a Marelui Bangkok (Prari Monthon). Aceste provincii cuprind Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Nakhon Pathom, Samut Sakhon. Numele fiecarei capitale a provinciilor (mueang) este acelasi ca si denumirea provinciei. De exemplu: capitala provinciei Chiang Mai (changwat Chiang Mai) este amphoe mueang Chiang Mai. Cele 75 de provincii sunt:

Nord

Chiang Mai, Chiang Rai, Kamphaeng Phet, Lampang, Lamphun, Mae Hong Son, Nakhon Sawan, Nan, Phayao, Phetchabun, Phichit, Phitsanulok, Phrae, Sukhothai, Tak, Uthai Thani, Uttaradit

Est

Chachoengsao, Chanthaburi, Chon Buri, Prachin Buri, Rayong, Sa Kaeo, Trat

Sud

Chumphon, Krabi, Nakhon Si Thammarat, Narathiwat, Pattani, Phang Nga, Phatthalung, Phuket, Ranong, Satun, Songkhla, Surat Thani, Trang, Yala

Nord-est

Amnat Charoen, Buri Ram, Chaiyaphum, Kalasin, Khon Kaen, Loei, Maha Sarakham, Mukdahan, Nakhon Phanom, Nakhon Ratchasima, Nong Bua Lamphu, Nong Khai, Roi Et, Sakon Nakhon, Si Sa Ket, Surin, Ubon Ratchathani, Udon Thani, Yasothon

Centru

Ang Thong, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Bangkok (Krung Thep Maha Nakhon), Chai Nat, Kanchanaburi, Lop Buri, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Ratchaburi, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Saraburi, Sing Buri, Suphan Buri

Geografia Thailandei

Thailanda este asezata pe cateva districte geografice, in mare parte corespunzand cu grupurile provinciale. Nordul tarii este muntos cu cel mai inalt punct Doi Inthanon la 2.576 m. Nord-estul este format din Platoul Khorat, marginit la est de raul Mekong. Centrul tarii este dominat de valea raului Chao Phraya care se scurge in Golful Thailandei. Sudul este format din istmul ingust Kra care se largeste in Peninsula Malay.

Climatul local este tropical si caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald si innorat de la mijlocul lui mai pana in septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie pana la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este intotdeauna cald si umed. Orasele principale, pe langa capitala Bangkok, sunt Nakhon Ratchasima, Nakhon Sawan, Chiang Mai, si Songkhl.

Economia Thailandei

Dupa ce s-a bucurat de cea mai mare crestere mondiala din 1985 pana in 1995 – cu o crestere medie anuala de 9% - cresterea presiunii speculative asupra monedei nationale ,bahtul, in 1997 a condus la o criza care a descoperit punctele slabe ale sectorului financiar. Multa vreme la un curs de 25 la dolar in SUA, baht a atins cel mai scazut nivel la 56 per dolar SUA in ianuarie 1998 si descresterea economica in acel an a fost de 10,2%. Criza s-a extins la criza financiara asiatica.

Thailanda a intrat in procesul de recuperare in 1999, cu o crestere de 4,2% si de 4,4% in 2000, in mare parte datorita exporturilor – care au crescut cu 20% in 2000. cresterea a fost temperata de o scadere a economiei mondiale in 2001, dar a crescut din nou in urmatorii ani datorita cresterii puternice din China si diferitelor programe de stimulare economica locala, un program promovat de prim ministrul primul ministru Thaksin Shinawatra. Cresterea in 2003 s-a estimat la aproximativ 6,3% si s-a prevazut o crestere de 8% si 10% pentru 2004 si 2005.

Turismul a contribuit in mod semnificativ la economia Thailandei si industria a beneficiat de aprecierea monedei si de stabilitatea Thailandei. Numarul de turisti sositi in 2002 (10,9 milioane) reflecta o crestere cu 7,3% fata de anul precedent (10,1 mil).

O treime din hard-disk-urile din lume sunt produse in Thailanda, iar in 2010 productia de camionete a depasit-o pe cea a Japoniei. in afara de a fi cel mai mare exportator de orez, Thailanda mai este numarul 1 mondial in exportul de cauciuc si numarul 2 in exportul de zahar.

Demografia Thailandei

Populatia Thailandei este dominata de etnicii thailandezi si laotieni, ultimii concentrati in regiunea nord-estica Isan formand aproximativ o treime din populatie. Exista, de asemeni, o mare comunitate de chinezi-thailandezi care a jucat in istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: mala, in sud, mon, khmer si diferite triburi hill.

Aproape 95% dintre thailandezi sunt budisti de traditie therevada, dar in sudul tarii sunt cateva zone musulmane si mici minoritati crestine, de asemeni exista si citeva grupari hinduse. Limba thailandeza este limba nationala a Thailandei, scrisa in alfabetul propriu, dar multe dialecte etnice si regionale se intalnesc in zonele cu populatie predominanta lao sau khmer. De asemeni se invata limba engleza in scoli, insa gradul de cunoastere este scazut.

Cultura Thailandei

Muay Thai, sau boxul thailandez, este sportul national in Thailanda si arta martiala nativa. A devenit popular in toata lumea in anii 90. Stluri de arte martiale similare exista si in alte tari din sud-estul Asiei.

Salutul standard in Thailanda este un gest similar cu rugaciunea, numit wai. Tabu-urile includ atingerea capului cuiva sau aratarea cu piciorul, deoarece capul este considerat cea mai inalta parte a corpului, iar piciorul cea mai joasa. A pasi peste cineva sau peste mancare este considerat drept o insulta extrema. Cartile sau alte documente sunt respectate ca niste obiecte seculare, de aceea nu este permis sa freci o carte de masa sau s-o faci sa alunece pe masa sau sa o pui pe jos.

Thailanda este o monarhie constitutionala si regele este extrem de respectat. Este ilegal sa insulti familia regala sau sa calci pe o imagine a regelui.

Bucataria thailandeza abunda de gusturi fundamentale: dulce, piparat, acru si sarat.

Religia Thailandei

95% din cei 62 milioane de thailandezi sunt budisti, 4% musulmani si 1% crestini de toate confesiunile.

Influenta budismului se poate observa si in viata de zi cu zi a thailandezilor. Budismul descurajeaza competitia. Prin urmare, thailandezii nu sunt foarte ambitiosi, refuzand sa faca schimbari. O munca usoara, platita multumitor este mai buna decat o munca grea, platita bine. Ritmul de lucru creste sau scade in functie de prezenta sefului, autoritatea fiind respectata cand este prezenta, insa adesea ignorata in absenta.

Preocuparea budista pentru adevar, sinceritate, bunavointa si politete exclude tehnici umoristice de genul sarcasm, satira, exagerare si parodie si nu pune prea mare pret pe umorul prostesc, pe umorul negru sau pe glumele despre religie, minoritati defavorizate. Dar este acceptat umorul estetic, caracterizat prin subtilitate, reprosuri sau mustrari blande sau indirecte, care ii ataca uneori ascultatorii pe nesimtite, insa fara a-i agresa, lasand loc pentru un raspuns si oprindu-se exact la timp pentru a nu le stirbi demnitatea.

Recomandari

Nu rata o plimbare pe canalele Fluviului Chao Praya din Bangkok (puteti inchiria o long tail boat cu motor). Incearca toate preparatele din bucataria thailandeza, sofisticata si condimentata; incercati inclusiv mancarea de pe strada (in special supa tom yam). Viziteaza cele trei vechi capitale ale Thailandei: Sukhothai, Lopburi si Ayutthaya. Fa o excursie in regiunea Kanchanaburi pentru a traversa faimosul pod de pa Raul Kwai. Relaxeaza-te pe plajele din Koh Samui, Krabi sau Phuket. Fa scufundari in apele Insulelor Similian sau ale Insulelor Surin, unele dintre cele mai bune locatii de diving din lume. Exploreaza cel mai frumos parc national al Thailandei - Parcul National Khao Sok. Nu rata un tur de o zi in Tabara de elefanti Mae Sa de langa Chiang Mai. Participa la o lectie de gatit in Chiang Mai si serveste-ti propriile preparate. Mergi la Templul Phrathat Doi Suthep din Chiang Mai pentru a participa la o ceremonie de binecuvantare. Ia parte la o cina in stil Khantoke urmata de un spectacol de muzica si dans traditional. Fa o excursie in Parcul National Khao Yai. Fa un tur cu elefantii in zona Triungiului de Aur. Rasfata-te intr-un spa al unui resort de lux din nordul tarii. Nu rata o excursie in Parcul National Phang Nga, situat in apropiere de Phuket. Viziteaza incredibila piata plutitoare din provincia Samut Songkram.

La ce sa te astepti in Thailanda

Thailandezii sunt foarte mandri si independenti, desi sunt vazuti deseori de vizitatori ca fiind comozi si amatori de distractii. Capitala Bangkok este un paradox in sine, aglomeratia si traficul infernal, viata de noapte animata, consumul fara limite din mall-urile gigant, oamenii in pas cu moda dar si strazile frecventate de femei usoare se imbina cu linistea templelor buddhiste.